Vanaf 23 september 2019 is webtoegankelijkheid voor (semi-)overheidsinstellingen wettelijk verplicht. De overheid heeft hiervoor vijf principes met bijbehorende succescriteria en richtlijnen opgesteld. Zo wordt precies duidelijk waar jouw website aan moet voldoen. Allereerst vertellen we je graag alles over het eerste principe ‘waarneembaarheid’.

Al eerder heb je kunnen lezen wat de voordelen zijn van een toegankelijke website. Maar hoe zorg je er nu voor dat je website ‘waarneembaar’ is?

 

Wat is waarneembaarheid van je website?  

Bij de waarneembaarheid van je website gaat het erover dat alle content (formulieren, teksten en links), maar ook navigatie en de zoekfunctie zo aangeboden worden dat alle gebruikers ze kunnen ‘waarnemen’.

Daarbij gaat het om veel meer dan alleen goed leesbare lettertypes en duidelijke contrasten.

Geef je informatie in de vorm van een afbeelding, dan moet je ook zorgen dat deze informatie waarneembaar is voor mensen die niet goed kunnen zien. Bied je informatie in auditieve vorm aan, dan moet je ervoor zorgen dat deze ook beschikbaar is voor mensen die niet goed kunnen horen.

 

Verbeter de waarneembaarheid van je website

Zo kun je de waarneembaarheid van je website verbeteren:

 1. Lever tekstalternatieven voor alle niet-tekstuele content, zodat die veranderd kan worden in verschillende vormen die gebruikers nodig hebben, zoals grote letters, braille, spraak, symbolen of eenvoudiger taal. Concreet betekent dat bijvoorbeeld:
  – ondertiteling van video’s voor doven en slechthorenden
  – aparte pagina met omschrijving voor complexe informatieve afbeeldingen
 2. Creëer content die op verschillende manieren gepresenteerd kan worden zonder verlies van informatie of structuur. Maak bijvoorbeeld een eenvoudigere lay-out, zodat gebruikers niet afgeleid worden door het design.
 3. Maak het voor gebruikers gemakkelijker om content te horen en te zien. Denk bijvoorbeeld aan scheiding van voorgrond en achtergrond. Concreet betekent dat bijvoorbeeld:
  – zien: mogelijkheid om de tekst te herschalen tot een percentage van 200% zonder verlies van content
  – horen: zorg voor weinig tot geen (afleidende) achtergrond geluiden

 

Tips om vandaag nog aan de slag te gaan met waarneembaarheid

 1. Bekijk je processen. Wil je dat toegankelijk werken een gewoonte wordt in je organisatie? Richt hier dan processen voor in en laat deze processen testen. Denk bijvoorbeeld aan een werkwijze waarbij content niet kan worden gepubliceerd voordat deze is gecontroleerd op toegankelijkheid.
 2. Test je processen automatisch. W3C houdt een lijst bij met internationale test-tools die je kunnen helpen om snel bepaalde facetten van je toegankelijkheid te beoordelen. Meer informatie vind je hier.
 3. Wil je weten of jouw website al op orde is, vraag dan een gratis toegankelijkheidsscan aan. ROX helpt je graag om de verbeterpunten uit de quickscan door te voeren. Zo ligt een toegankelijke website binnen handbereik.

ROX is op de hoogte van de laatste WCAG 2.0 Richtlijnen en heeft hier veel ervaring in met projecten voor onder andere Rijksoverheid, MKB Nederland en Dopingautoriteit.

 

 

Wil jij ook graag dat al jouw online oplossingen veilig zijn en aan wet- en regelgeving voldoen? Neem dan vandaag nog contact op om de mogelijkheden te bespreken.

ROX is gespecialiseerd in veilige, online oplossingen voor zowel grote corporates als lokale ondernemers. Slim maatwerk staat hierbij centraal want dat is wat klanten écht verder helpt. Al onze designs en oplossingen zijn pixel-perfect!