Vanaf 23 september 2019 zijn (semi-)overheidsinstellingen wettelijk verplicht hun website toegankelijk te maken. Hiervoor heeft de overheid vijf principes met verschillende succescriteria en richtlijnen opgesteld. Zo weet je precies hoe je je website toegankelijk kunt maken. We vertellen je graag alles over de ‘bedienbaarheid’ van je website.

Al eerder heb je kunnen lezen wat de voordelen zijn van een toegankelijke website  en op welke manier je ervoor zorgt dat je website ‘waarneembaar’ is. Maar hoe zorg je er nu voor dat je website ‘bedienbaar’ is?

 

Wat is bedienbaarheid van je website?

Niet elke gebruiker kan een touchpad of muis gebruiken. Om je website bedienbaar te maken, moet je er dan ook voor zorgen dat alle content op je website bereikbaar en navigeerbaar moet zijn via het toetsenbord.

Kijk bijvoorbeeld eens of informatie ‘verstopt’ is en alleen bereikbaar is via een muisklik. Ook carrousels en animaties die automatisch (blijven) bewegen, komen de bedienbaarheid van je website niet ten goede.

 

Verbeter de bedienbaarheid van je website

Zo kun je de bedienbaarheid van je website verbeteren:

  1. Zorg dat alle content op je website navigeerbaar is via het toetsenbord, bijvoorbeeld met de standaard pijl- of tabtoetsen. Een belangrijke voorwaarde hierbij is dat de content bedienbaar is via een toetsenbordinterface zonder specifieke timing te vereisen voor de individuele toetsaanslagen.
  2. Geef gebruikers genoeg tijd om content te lezen en te gebruiken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat video’s kunnen worden gepauzeerd.
  3. Ontwerp content niet op een manier waarvan bekend is dat die toevallen veroorzaakt. Een belangrijke voorwaarde hierbij is dat webpagina’s niet meer dan drie flitsen in een periode van één seconde bevatten.
  4. Lever manieren om gebruikers te helpen navigeren, content te vinden en te bepalen waar ze zijn. Denk bijvoorbeeld aan een duidelijke paginatitel, kopjes en labels.

 

Tips om vandaag nog aan de slag te gaan met bedienbaarheid

  1. Bekijk je processen. Wil je dat toegankelijk werken een gewoonte wordt in je organisatie? Richt hier dan processen voor in en laat deze processen testen. Denk bijvoorbeeld aan een werkwijze waarbij content niet kan worden gepubliceerd voordat deze is gecontroleerd op toegankelijkheid.
  2. Test je processen automatisch. W3C houdt een lijst bij met internationale test-tools die je kunnen helpen om snel bepaalde facetten van je toegankelijkheid te beoordelen. Meer informatie vind je hier.
  3. Wil je weten of jouw website al op orde is, vraag dan een gratis toegankelijkheidsscan aan. ROX helpt je graag om de verbeterpunten uit de quickscan door te voeren. Zo ligt een toegankelijke website binnen handbereik.

ROX is op de hoogte van de laatste WCAG 2.0 Richtlijnen en heeft hier veel ervaring in met projecten voor onder andere Rijksoverheid, MKB Nederland en Dopingautoriteit.

 

 

Wil jij ook graag dat al jouw online oplossingen veilig zijn en aan wet- en regelgeving voldoen? Neem dan vandaag nog contact op om de mogelijkheden te bespreken.

ROX is gespecialiseerd in veilige, online oplossingen voor zowel grote corporates als lokale ondernemers. Slim maatwerk staat hierbij centraal want dat is wat klanten écht verder helpt. Al onze designs en oplossingen zijn pixel-perfect!