In 9 verschillende blogs bespreken we de webdesign trends van 2020. Deze trends richten zich op een betere online experience. Deze week de trend virtuele assistenten.

Virtuele assistenten, zoals Siri, Amazon Alexa en Google Assistent, zijn niet meer weg te denken uit de huidige wereld. De voice-over teksten, die deze visuele assistenten leveren, zijn steeds meer in opkomst en de verwachting is dat deze trend met een stijgende lijn zal aanhouden. Er zijn nu al miljoenen apparaten die de slimme virtuele assistenten hosten.

 

Virtuele assistenen hebben invloed op webdesign

Er zijn verschillende reden waarom de populariteit van virtuele assistenten groeit.
Als eerste het hoge gebruiksgemak. Je hoeft niks meer handmatig in te voeren. Je kan terwijl je bezig bent met een andere activiteit je stem opnemen, waarna de virtuele assistent dit verwerkt.
Het tweede argument is dat je publiek steeds sneller wordt afgeleid. De gesproken tekst zorgt ervoor dat de luisteraar meer geprikkeld wordt om te blijven luisteren.
Een derde voordeel is dat virtuele assistenten geen of minder ruimte in nemen op het scherm. Dit is zeer gunstig omdat schermen steeds kleiner en drukker worden. Hier kan een designer dus flink wat ruimte winnen.
Het laatste argument is dat een virtuele assistent ervoor zorgt dat je informatie kan verdelen of op verschillende manier kan overbrengen. Via tekst of illustraties op je scherm zoals gebruikelijk, of via gesproken tekst. Via een gesproken tekst is de boodschap een stuk persoonlijker. Dit past helemaal bij de trend dat de consumenten steeds meer als een individu behandeld willen worden.

De verwachting is dat deze assistenten steeds slimmer worden door middel van Artifical Inteligence en machine learning. Google Assistent en Amazon Alexa maken gedetailleerde zoekprofielen op, waardoor ze precies weten wat je voorkeuren zijn. Hierbij leert de spraakassistent van wat je allemaal vertelt en kan je zo steeds beter helpen. Naarmate de de tijd vordert worden de assistenten steeds slimmer en kunnen ze je dus steeds beter van dienst zijn.