Soft skills vinden we bij ROX erg belangrijk. Eerlijk gezegd: misschien nog wel belangrijker dan hard skills. Hard skills kun je over het algemeen makkelijker leren, en zijn ook eenvoudiger te beoordelen. Soft skills maken echter vaak het verschil in een prettige samenwerking en tevreden klanten.

We hebben een rijtje gemaakt van vijf voor ons essentiële soft skills, voor een developer.

 


1. Luisteren en vragen stellen

Als developer is het belangrijk dat je goed kan luisteren en veel vragen stelt. In de samenwerking met je collega’s, tijdens een Scrum project. Maar minstens even belangrijk; met de product owner en andere stakeholders. Doorgaans komt er erg veel informatie bij een project aan bod en ligt het risico op het doen van aannames altijd op de loer.

 


2. Inlevingsvermogen


Naast luisteren naar de woorden is het inleven in de situatie van andere personen ook erg belangrijk. Als developer ontwikkel je digitale producten waar stakeholders bepaalde doelen mee willen bereiken. Het is hierbij dus belangrijk de situatie in eerste instantie te bekijken vanuit hun standpunt. Als je je goed kan inleven in de opdrachtgever, dan is het ook makkelijker om hun behoeftes te realiseren. Niet iedereen begrijpt hoe moeilijk programmeren is, of hoe lang het duurt om code te schrijven. Zo kunnen klanten je vragen om iets te doen zonder te beseffen wat ze vragen. Ook in dit soort situaties verwachten de klanten begrip. Hierdoor bereik je een optimale klantervaring.

 


3. Team player

Door onze Agile Scrum werkwijze is het essentieel om goed samen te werken. Met een team bereik je immers altijd meer. Je kan elkaar aanvullen, helpen en zo samen met elkaar leren. Alle team players hebben hun eigen zwakke en sterke punten die in de juiste verhouding tot het beste resultaat komen.

 

 

4. Oplossingsgericht denken

Binnen je dagelijkse werkzaamheden zal je altijd tegen problemen aan lopen. Hoe je als developer deze problemen aanpakt, zal een grote impact hebben op het eindproduct. Er zijn in de ICT meestal ‘meerder wegen die naar Rome leiden’. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat je de problemen niet alleen hoeft op te lossen. Er is altijd ruimte om samen te brainstormen om zo het probleem zo snel en efficiënt mogelijk op te lossen.

 


5. Creatief

Je bereikt het meeste als je ‘out of the box’ kan denken. Door problemen net vanuit een andere hoek te benaderen kan je tot de meest geniale oplossingen komen. Zo kan je je als developer (en digital agency) van de rest onderscheiden.

Bezit je deze soft skills? Misschien zijn wij dan wel opzoek naar jou! Bekijk dan eens onze openstaande vacatures: https://www.rox.nl/vacatures/