Als je langer hetzelfde werk doet, kan je er soms achter komen dat je vast zit in dezelfde workflow. Want, “Never change a winning team”, toch? Maar stilstand is achteruitgang in deze branche. Daarom het initiatief van een collega om eens wat dieper in te duiken in Gulp.js.

Wat is Gulp.js

Gulp.js is een systeem om taken te automatiseren. Dit houdt in dat je handelingen die je regelmatig doet kan laten automatiseren, waardoor je hier zelf geen handelingen meer voor hoeft te doen. Voor een webdeveloper kan dit bijvoorbeeld veel tijdswinst opleveren. Hierdoor hoef je bijvoorbeeld niet meer de pagina te herladen als je aanpassingen in de styling maakt, of wordt de pagina automatisch herladen wanneer je bijvoorbeeld aanpassingen in het template maakt.

Gulp.js in onze workflow

Dat klinkt allemaal erg veelbelovend, maar hoe kunnen wij onze workflow ermee verbeteren? Dit kan bijvoorbeeld door Gulp te implementeren binnen de door ons regelmatig gebruikte CMS-systemen, zoals WordPress of Drupal.

Zo is het mogelijk om binnen je thema automatisch SASS of LESS te compileren naar gecomprimeerde CSS, de nieuwe CSS in de browser te injecteren zonder paginareload (door middel van BrowserSync), de cache automatisch te legen als je template-bestanden aanpast (in het geval van Drupal) met behulp van Drush en ga zo maar door. Dit alles gebeurt automatisch, omdat Gulp een taak genaamd “Watch” heeft. Dit houdt je bestanden in de gaten, en voert taken uit wanneer het veranderingen ondervind.

In het kort houdt dit in dat je niet alleen makkelijker de code voor een website kan schrijven wegens het gebruik van de verschillende programma’s, maar dat ook de steeds herhalende taken je uit handen worden genomen. Aan het eind houd je dus een snellere en effectievere workflow, en schonere code eraan over.

Dit alles klink wellicht wat overweldigend, maar er zijn vrij simpele manieren om hier als programmeur zelf aan te beginnen. Een simpele zoektocht op Google naar “Gulp Drupal” brengt je bijvoorbeeld bij deze pagina, met een uitleg voor een prima begin aan een meer geautomatiseerd developmentproces binnen Drupal.

Conclusie

Gulp.js is een eenvoudig te gebruiken systeem voor mensen met voorkennis van Javascript, maar ook redelijk goed te begrijpen voor mensen zonder die voorkennis, en is zonder een al te grote investering een verbetering van de workflow. Doordat het een niet zo steile leercurve heeft, is het vrij snel te gebruiken, wat ook handig is wanneer je geen uren in onderzoek kan steken.