Website en webapplicatie worden nogal eens door elkaar gebruikt. Toch zijn er wel degelijk een aantal belangrijke verschillen. Wij vertellen je er graag meer over.

 

Belangrijkste verschillen tussen een website en webapplicatie

Een webapplicatie is gericht op het automatiseren of digitaliseren van bedrijfsprocessen. Dat levert tijd- en kostenbesparing op, verhoogt de klanttevredenheid en zorgt voor meer engagement.

Webapplicaties zijn dynamischer, interactiever en bevatten meer complexe koppelingen met (bedrijfs-)systemen en databases. De bezoeker heeft zo meer invloed op de content die getoond wordt. Zo kun je zelf bepalen welke content je wilt zien en kun je zelfs data aanpassen en toevoegen. Voorbeelden van webapplicaties zijn een klantportaal (self service), (sociaal) intranet en een product configurator.

Een website bevat daarentegen vooral statische informatie, zoals tekst, afbeeldingen en video’s. Websites zijn gericht op conversie door bezoekers te informeren en inspireren. Relatief eenvoudige koppelingen met bijvoorbeeld een nieuwsbrief systeem, zoals MailChimp zijn mogelijk. Maar buiten een contactformulier of zoekfunctie is er op een website weinig ruimte voor interactie. Laat staan voor complexe functionaliteiten.

 

Technische verschillen tussen websites en webapplicaties

Webapplicaties zijn gericht op interactie met de gebruiker, die deze als tool gebruikt om bijvoorbeeld zijn dagelijkse werk uit te voeren. Hiervoor zijn koppelingen nodig met externe systemen en automatisering van processen en functionaliteiten. ROX bouwt webapplicaties over het algemeen in Laravel.

WordPress is vaak de basis van websites. Dit open source content management system (CMS) is by far het meest gebruikte systeem wereldwijd voor het maken van websites. Sommige website bouwen we liever met Drupal.

 

Lees hier verder hoe een goed design lijdt tot meer conversie.

 

Wanneer kies je voor wat?

De keuze voor een webapplicatie of een website maak je dus vooral op basis van het doel dat je ermee wilt nastreven. Wil je bezoekers slechts informeren dan volstaat een website. Ben je op zoek naar complexe functionaliteiten en veel interactie met je doelgroep, dan kun je beter een webapplicatie (laten) bouwen. Hiermee kan veel meer bereikt worden op het gebied van automatisering van processen, verbeterde klantbeleving en tijd- en kostenbesparing.

Uiteindelijk is alles mogelijk in de wereld van websites en webapplicaties. Het begint altijd bij het kritisch kijken naar je bedrijfsprocessen en de customer journey van je klant. Waar zitten pijnpunten? Op basis daarvan kies je voor de vorm die het beste past bij de doelen die je nastreeft.

 

Op zoek naar een doelgerichte website of liever een op maat gemaakte webapplicatie? Maak gebruik van onze Rox Quickscan!

ROX is gespecialiseerd in het maken van efficiënte en converterende websites, webshops en webapps. Slim maatwerk staat hierbij centraal want dat is wat klanten écht verder helpt. Al onze designs en oplossingen zijn pixel-perfect!

ROX helpt je graag met de keuze en bouw van jouw website of webapplicatie. Neem vandaag nog contact op om de mogelijkheden te bespreken.