In samenwerking met Fortes Solutions kregen we de opdracht om de nieuwe versie van het Rijks ICT Dashboard te maken. Het Rijks ICT Dashboard is een website waarop alle informatie te vinden is met betrekking tot de grote ICT-projecten van Rijksoverheid. De voorgaande versie van de website gaf echter onvoldoende  inzicht in de statussen van de projecten en gaf daardoor een vertekend beeld weer.

De nieuwe versie
Het doel was om de nieuwe versie overzichtelijk te maken en alle informatie op een transparante manier te presenteren. Het Rijks ICT-Dashboard laat onder meer het doel, de geraamde kosten en doorlooptijden zien in overzichtelijke en interactieve grafieken en tabellen. Ook moest het dashboard goed functioneren op de iPad. Op deze manier kan de website namelijk gebruikt worden door Tweede Kamer leden als achtergrondinformatie voor gerelateerde debatten. Verder was het belangrijk dat het nieuwe Rijks ICT Dashboard zou voldoen aan de strengste eisen van de webrichtlijnen om op het hoogste niveau drempelvrij te zijn.

Design & development
Bij ROX zijn we verantwoordelijk geweest voor het interaction design, visual design en de development van de website. Fortes heeft met de Principal Toolbox gezorgd voor het systeem waarmee de projectdata kan worden beheerd. De Principal Toolbox is gekoppeld aan de website waardoor alle projectinformatie overzichtelijk gepubliceerd wordt.

We zijn het project begonnen met het maken van het interaction design in de vorm van interactieve wireframes. Hierbij werd puur gefocust op de indeling en interacties van de website om aan de transparantie doelstellingen van het Rijk te kunnen voldoen. Vervolgens hebben wij het visual design ontworpen en zijn we direct al op basis van de wireframes begonnen met het bouwen van de website.

Drempelvrij
Waar we tijdens het hele traject veel rekening mee hebben gehouden, zijn de webrichtlijnen. Dit zijn bepaalde regels waar de website aan moet voldoen om volledig toegankelijk te zijn voor (visueel) gehandicapte bezoekers en bij gebruik van alle gangbare browsers. Naast deze richtlijnen, voldoet de website ook aan de strenge veiligheidseisen van de overheid. De website heeft inmiddels zijn 3 sterren in toegankelijkheid verdient en staat online op www.rijksictdashboard.nl. De komende tijd zullen wij ons nog bezighouden met de doorontwikkeling van de website. Op dit moment zijn we ook bezig met een soortgelijk ICT dashboard voor de gemeente Den Haag, welke binnenkort eveneens gelanceerd zal worden.