Vanaf 1 juli 2018 is de wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte in werking getreden. Dit houdt in dat alle websites van (semi-)overheidsinstellingen vanaf 23 september 2019 toegankelijk moeten zijn. Voor veel mensen zijn toegankelijkheid en deze nog onbekend maar met de inwerkingtreding van deze wet begint het steeds actueler te worden. In de aankomende blogs vertellen we je onder andere wat toegankelijkheid allemaal inhoudt, voor wie het is, wat de voordelen zijn en hoe je eraan kunt voldoen.

In deze blog gaan we in op wat het kost om je website toegankelijk te maken of om een nieuwe toegankelijke website te maken.

Een toegankelijke website, hoe doen we dat?

Je kunt je er wellicht weinig bij voorstellen hoe een toegankelijke website in elkaar en waar we allemaal op moeten letten tijdens het bouwen daarvan. Dat is inderdaad ook niet zo gek, want we houden ons aan een flinke lijst met punten om volledig te voldoen een de webrichtlijnen die hiervoor gesteld worden.

Om je toch een beter beeld te geven van waar we rekening mee houden hebben we een aantal belangrijke punten voor je benoemd en uitgelegd.

 

Kleur en contrast

Er wordt in het design rekening gehouden met verschillende punten zoals tekst en kleur. We zorgen ervoor dat er een goed contrast is zodat onder andere mensen die kleurenblind zijn alsnog de content goed kunnen lezen.

 

Lettertype en grootte

Het lettertype dat gekozen wordt moet goed leesbaar zijn en duidelijk zijn. Daarnaast zorgen we ervoor dat er tot wel 200% ingezoomd kan worden. Zo blijft het voor iedereen mogelijk om de tekst te kunnen lezen.

 

Alternatieve tekst voor afbeeldingen

Het is belangrijk om alle afbeeldingen te voorzien van een alternatieve tekst. Zo kunnen schermlezers voorlezen wat voor afbeelding er op de pagina staat. Dit helpt blinde en slechtziende bij het bezoeken van je website.

 

Begrijpelijke hyperlinks

We zorgen ervoor dat hyperlinks op de website goed zijn aangeven. We geven ze een duidelijke naam en als de link verwijst naar een pagina buiten de website wordt dit door middel van dit icoon aangegeven.

 

Schone en geoptimaliseerde code

We gebruiken enkel schone en geoptimaliseerde code om ervoor te zorgen dat de website zo snel mogelijk blijft en zo gebruiksvriendelijk mogelijk is. Het is op het eerste oog lastig te zien maar het is een ontzettend belangrijk onderdeel van de website. Naast dat je website snel blijft laden zorgt het er ook voor dat Google je website beter indexeert in de zoekmachine en dat je website een lang mee gaat.

Meer weten over webtoegankelijkheid?

Stel ons je vraag

Meer uit deze serie

Tips voor een ‘begrijpelijke’ website

 Wanneer we het hebben over een begrijpelijke website, dan gaat het over richtlijnen voor de leesbaarheid en het…

Zo maak je een ‘bedienbare’ website

Vanaf 23 september 2019 zijn (semi-)overheidsinstellingen wettelijk verplicht hun website toegankelijk te maken.…

Zo zorg je dat je website ‘waarneembaar’ is

Vanaf 23 september 2019 is webtoegankelijkheid voor (semi-)overheidsinstellingen wettelijk verplicht. De overheid heeft…

onze projecten  

We werken voor klanten als WNF, Rijksoverheid, Vodafone en Gemeente Rotterdam.

leer ons kennen  

Wij zijn een jong en groeiend internetbureau uit hartje Rotterdam.

vragen, advies of kennismaken?

Neem contact met ons op