Vanaf 1 juli 2018 is de wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte in werking getreden. Dit houdt in dat alle websites van (semi-)overheidsinstellingen vanaf 23 september 2019 toegankelijk moeten zijn. Voor veel mensen zijn toegankelijkheid en deze nog onbekend maar met de inwerkingtreding van deze wet begint het steeds actueler te worden. In de aankomende blogs vertellen we je onder andere wat toegankelijkheid allemaal inhoudt, voor wie het is, wat de voordelen zijn en hoe je eraan kunt voldoen.

In deze blog gaan we in op de wet- en regelgeving en hoe je er het beste aan kunt voldoen.

Wet- en regelgeving

Vanaf 1 juli 2018 is de wet van kracht die toepassing van de standaard voor webrichtlijnen (EN 301 549) verplicht stelt. Dit betekent dat nieuwe (semi-)overheidwebsites en apps voor 23 september 2019 moeten voldoen aan de wetgeving en daarmee dus volledig toegankelijk moeten zijn.

Voor websites die voor 1 juli 2018 gebouwd zijn geldt dat deze voor 23 september 2020 moeten voldoen aan de standaard voor toegankelijkheid.

Vanaf 23 juni 2021 is het voor alle mobiele applicaties van (semi-)overheid verplicht om aan de wettelijke standaard voor webrichtlijnen te voldoen.

Voor (semi-)overheid worden toegankelijke websites dus verplicht vanaf uiterlijk 23 september 2020. Voor alle overige websites gelden deze regels niet maar het is aan te raden om ook deze websites toegankelijk te maken. Je biedt bezoekers zonder een beperking ook een betere gebruikerservaring op je website. Dit kan bijvoorbeeld conversieverhogend werken.

Hoe kun je voldoen aan toegankelijkheid?

Voor het maken van een toegankelijke website zijn er webrichtlijnen opgesteld. Deze vertellen je precies waar je aan moet voldoen om je website toegankelijk te maken. Zo moet je rekening houden met contrast, moet het lettertype dat gebruikt wordt in de website goed leesbaar. Volg je de webrichtlijnen, dan kan je website dus door iedereen goed bezocht worden.

Het is echter aan te raden om tijdig contact op te nemen met je webbouwer. Het toegankelijk maken van je website of een volledig nieuwe toegankelijke website maken kan flink wat tijd in beslag nemen.

Wil je weten of jouw website hoe toegankelijk jouw website is? Doe dan de gratis toegankelijkheidsscan.

Meer weten over webtoegankelijkheid?

Stel ons je vraag

Meer uit deze serie

Tips voor een ‘begrijpelijke’ website

 Wanneer we het hebben over een begrijpelijke website, dan gaat het over richtlijnen voor de leesbaarheid en het…

Zo maak je een ‘bedienbare’ website

Vanaf 23 september 2019 zijn (semi-)overheidsinstellingen wettelijk verplicht hun website toegankelijk te maken.…

Zo zorg je dat je website ‘waarneembaar’ is

Vanaf 23 september 2019 is webtoegankelijkheid voor (semi-)overheidsinstellingen wettelijk verplicht. De overheid heeft…

onze projecten  

We werken voor klanten als WNF, Rijksoverheid, Vodafone en Gemeente Rotterdam.

leer ons kennen  

Wij zijn een jong en groeiend internetbureau uit hartje Rotterdam.

vragen, advies of kennismaken?

Neem contact met ons op