Vanaf 1 juli 2018 is de wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte in werking getreden. Dit houdt in dat alle websites van (semi-)overheidsinstellingen vanaf 23 september 2019 toegankelijk moeten zijn. Voor veel mensen zijn toegankelijkheid en deze nog onbekend maar met de inwerkingtreding van deze wet begint het steeds actueler te worden. In de aankomende blogs vertellen we je onder andere wat toegankelijkheid allemaal inhoudt, voor wie het is, wat de voordelen zijn en hoe je eraan kunt voldoen.

In deze blog gaan we in op wat webtoegankelijkheid inhoudt en hoe je je website eraan kunt laten voldoen.

Wat is webtoegankelijkheid?

In Nederland moeten openbare voorzieningen toegankelijk zijn voor alle burgers. Ieders mens heeft immers recht op deze voorzieningen ongeacht of hij of zij een beperking heeft. Zo moet je bijvoorbeeld eenvoudig met een rolstoel een gebouw naar binnen kunnen zonder dat je daarin belemmerd wordt.

Dit geldt ook voor alle digitale voorzieningen zoals overheidswebsites en apps. Omdat deze digitale voorzieningen niet meer zijn weg te denken uit onze samemleving is het belangrijk dat ook deze toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Een voorbeeld van zo’n beperking is bijvoorbeeld dat je slechtziend bent. Om er dan voor te zorgen dat je de website toch goed kunt bekijken zorgen we voor extra contrast zodat het makkelijker wordt om onderscheid te maken. Dit noemen we webtoegankelijkheid.

Hoe maak je je website toegankelijk?

Voor het maken van een toegankelijke website zijn er webrichtlijnen opgesteld. Deze vertellen je precies waar je aan moet voldoen om je website toegankelijk te maken. Zo moet je rekening houden met contrast, moet het lettertype dat gebruikt wordt in de website goed leesbaar en duidelijk zijn en moet je tot wel 200% kunnen inzoomen. Ook worden er eisen gesteld aan de opmaak van de code zodat de website goed te gebruiken is voor mensen met een schermlezer. Volg je de webrichtlijnen, dan kan je website dus door iedereen goed bezocht worden.

Wil je weten of jouw website hoe toegankelijk jouw website is? Doe dan de gratis toegankelijkheidsscan.

Meer weten over webtoegankelijkheid?

Stel ons je vraag

Meer uit deze serie

Tips voor een ‘begrijpelijke’ website

 Wanneer we het hebben over een begrijpelijke website, dan gaat het over richtlijnen voor de leesbaarheid en het…

Zo maak je een ‘bedienbare’ website

Vanaf 23 september 2019 zijn (semi-)overheidsinstellingen wettelijk verplicht hun website toegankelijk te maken.…

Zo zorg je dat je website ‘waarneembaar’ is

Vanaf 23 september 2019 is webtoegankelijkheid voor (semi-)overheidsinstellingen wettelijk verplicht. De overheid heeft…

onze projecten  

We werken voor klanten als WNF, Rijksoverheid, Vodafone en Gemeente Rotterdam.

leer ons kennen  

Wij zijn een jong en groeiend internetbureau uit hartje Rotterdam.

vragen, advies of kennismaken?

Neem contact met ons op